Over mij

juni 2013 a

OVER MIJ

Als universitair hoofddocent onderzoek ik publieke governance vraagstukken met speciale aandacht voor governance die vertrouwen bouwt (de relatie tussen vertrouwen en beheersing). Ik pas dit toe op hoe frontlijnwerkers hun werk doen met cliënten; toezicht (extern en intern); hoe organisaties samenwerken en co-creëren; en bredere interne governance vraagstukken (inclusief integriteit).

Naast wetenschappelijk onderzoek verzorg ik onderwijs over deze thema’s.

Vanuit mijn eigen onderneming geef ik workshops, lezingen en masterclasses voor de praktijk en ben ik beschikbaar voor adviesopdrachten.

Ik ben lid van de strategische klankbordgroep van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Per 1 oktober 2019 ben ik gastprofessor aan de Universiteit Antwerpen bij het Antwerp Research Excellence Consortium Trust in Multi-Level Governance (GOVTRUST) en werk ik vandaar mee aan het H2020 project Trust in Governance and Regulation in Europe (TiGRE; 2020-2023). Tevens ben ik  associate editor van het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Trust Research. Gedurende 2015-16 was ik columnist van het online vaktijdschrift ToeZine van het CCV. Sinds 2001 zit ik in het bestuur van het United World College Beurzenfonds (sinds 2010 als voorzitter) dat beurzen verstrekt aan Nederlandse leerlingen die geselecteerd zijn om naar een van de 18 United World Colleges te gaan.

Mijn achtergrond: de laatste jaren van de middelbare school in Wales bracht ik door op het United World College of the Atlantic (Atlantic College) met als afronding het International Baccalaureate diploma (1980). Vervolgens heb ik in Wageningen Milieuhygiëne gestudeerd (1987). Mijn eerste baan was een Fellowship bij McKinsey & Company wat ook een MBA op INSEAD in Fontainebleau omvatte (1988). Daarna heb ik nog vier jaar bij McKinsey in Amsterdam en Londen gewerkt als associate en engagement manager. Toen begon het milieubloed weer te kriebelen, de ontwikkelingen rondom milieuconvenanten en milieuketenbeheer waren erg uitdagend. Ik ben in 1993 bij KPMG Milieu gaan werken als senior adviseur/manager. In 1996 heb ik tijdens het jaarlijkse bedrijfsuitje een ernstig ongeval gehad waardoor ik pas weer in 1998 langzaam kon re-integreren in het werk; als re-integratie ben ik gepromoveerd op Trust and trouble (2004). In 2004 ben ik bij de Vrije Universiteit gaan werken bij Bestuurswetenschap (nu samen met politicologie).

Deze Nederlandse site is (vooral) voor mensen uit de praktijk. Mijn Engelse website is gericht op het internationale wetenschappelijke publiek: http://www.frederiquesix.eu.

Mijn publicatielijst en overzicht van lezingen, workshops en webpublicaties : 1802 Publications and societal impact Frédérique Six

Ik ben ook te vinden op Twitter (@FrederiqueSix), LinkedIn, Google Scholar en medewerkerspagina VU University Amsterdam.

Het schilderij in de banner is van Frédérique Bijl, createur: The Shape of Water (2018).