Over mij

 

OVER MIJ

Als wetenschapper onderzoek ik publieke governance vraagstukken met speciale aandacht voor governance die vertrouwen bouwt (de relatie tussen vertrouwen en beheersing). Ik pas dit toe op hoe frontlijnwerkers hun werk doen met cliënten; toezicht (extern en intern); hoe organisaties samenwerken en co-creëren; en bredere interne governance vraagstukken (inclusief integriteit).

Naast wetenschappelijk onderzoek verzorg ik onderwijs over deze thema’s. Zie met name de opleiding voor professionals Sturen en leidinggeven vanuit vertrouwen van de VU School of Governance.

Vanuit mijn eigen onderneming geef ik workshops, lezingen en masterclasses voor de praktijk en ben ik beschikbaar voor adviesopdrachten.

Per 1 oktober 2019 ben ik gastprofessor aan de Universiteit Antwerpen bij het Antwerp Research Excellence Consortium Trust in Multi-Level Governance (GOVTRUST) en vandaar werk ik mee aan het H2020 project Trust in Governance and Regulation in Europe (TiGRE; 2020-2023). Daarnaast ben ik als universitair hoofddocent verbonden aan de Vrije Universiteit Amsterdam, afdeling Bestuurswetenschap en Politicologie.

Sinds 2021 ben ik bestuurder van het United World College Maastricht (toezichthoudende rol) en sinds 2022 extern lid van het Auditberaad van het Rijksvastgoedbedrijf. Daarnaast ben ik lid van de raad van advies van Stichting Beroepseer en als wetenschapper betrokken bij Leve het Onderwijs!. Tevens ben ik  associate editor van het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Trust Research. Tot 2022 was ik  lid van de strategische klankbordgroep van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Gedurende 2015-16 was ik columnist van het online vaktijdschrift ToeZine van het CCV.

Mijn achtergrond: de laatste jaren van de middelbare school in Wales bracht ik door op het United World College of the Atlantic (Atlantic College) met als afronding het International Baccalaureate diploma (1980). Vervolgens heb ik in Wageningen Milieuhygiëne gestudeerd (1987). Mijn eerste baan was een Fellowship bij McKinsey & Company wat ook een MBA op INSEAD in Fontainebleau omvatte (1988). Daarna heb ik nog vier jaar bij McKinsey in Amsterdam en Londen gewerkt als associate en engagement manager. Toen begon het milieubloed weer te kriebelen, de ontwikkelingen rondom milieuconvenanten en milieuketenbeheer waren erg uitdagend. In 1993 ben ik bij KPMG Milieu gaan werken als senior adviseur/manager. In 1996 heb ik tijdens het jaarlijkse bedrijfsuitje een ernstig ongeval gehad waardoor ik pas weer in 1998 langzaam kon re-integreren in het werk; als re-integratie ben ik gepromoveerd op Trust and trouble (2004). In 2004 ben ik bij de Vrije Universiteit gaan werken bij Bestuurswetenschap.

Deze Nederlandse site is (vooral) voor mensen uit de praktijk. Mijn Engelse website is gericht op het internationale wetenschappelijke publiek: http://www.frederiquesix.eu.

Mijn publicatielijst en overzicht van lezingen, workshops en webpublicaties: 2208-publicatielijst-en-maatschappelijke-impact

Ik ben ook te vinden op LinkedIn, Google Scholar en medewerkerspagina Vrije Universiteit Amsterdam.

Het schilderij in de banner is van Frédérique Bijl, createur: The Shape of Water (2018). Zij heeft dit in opdracht gemaakt.