De afgelopen jaren heb ik in blogs gewezen naar organisaties die lijken te voldoen aan de voorwaarden om te organiseren vanuit vertrouwen.
Ook Buurtzorg lijkt aan de voorwaarden voor organiseren vanuit vertrouwen te voldoen – medewerkers voelen zich ondersteund in hun psychologische basisbehoeften van autonomie, competentie en verbondenheid. Nu is Buurtzorg – en haar verwanten zoals Buurtzorg Jong, BuurtzorgT, Buurtdokters, ..- een nieuwe organisatie en weten medewerkers waar ze solliciteren als ze er willen komen werken. Hoe transformeer je een klassiek georganiseerde organisatie naar een organisatie die medewerkers intrinsiek motiveert en hun psychologische basisbehoeften ondersteunt?
In Engeland, met de NHS als overheidsorganisatie voor de gezondheidszorg, is het Buurtzorg-idee uitgewerkt voor bestaande organisaties. Zie hier een serie online podcasts:
#1 introduction https://lnkd.in/eVYxgm69
#2 Onion model https://lnkd.in/e2GF3Rg6
#3 Self-managed teams https://lnkd.in/e2GF3Rg6
#4 Ground rules: https://lnkd.in/eSRV84Qq
#5 Organisational re-purposing: https://lnkd.in/e8z4HkqJ
Zie voor de voorwaarden om te organiseren vanuit vertrouwen https://lnkd.in/d4t7Xme
en voor een eerdere blog over Rijnlands organiseren en het manifest van Leve het Onderwijs! een beweging van bevlogen onderwijsbestuurders https://lnkd.in/eG3Bd4Ye